Koble til åpent WiFi er som å åpne døren for ranere!

Koble til åpne WiFi er som å åpne døren for ranere!

Velkommen til 2016, nå burde nettvettet ha begynt å komme inn for fullt. Alle har mobilnett på telefonen så om du faktisk må sjekke Facebook når du ikke er hjemme, så skal ikke det være et problem. Det å koble til et åpent trådløstnett er rett å slett det samme som å ha sex uten kondom i en støttegruppe for HIV-smittede. Nå finnes det WiFi overalt og det er jo selvfølgelig en sjanse for at akkurat det ene nettet du kobler til er noen som legitimt ikke kan sette opp en nettverksruter men i dag krever det jo en IQ på 55 for å få et greit oppsett rett ut av boks.

Mener du at det er akseptabelt å sitte på en kaffe og surfe på nettbanken, uten noen form for beskyttelse? Hvordan vet du at siden du skal på faktisk er den samme når du er på et åpent nettverk?

Lett å lage falske Wifi

Det neste jeg skal skrive om Wifi er faktisk en guide til hvordan man kan lage en falskt trådløsnett. Dette krever fint lite av deg eller av maskinvare og kan brukes til mangt. Jeg skal gjøre et eksperiment med mitt trådløsnett. Jeg skal sette det opp sentralt i Tromsø å telle hvor mange som kobler seg til mitt nettverk. Dette er noe jeg har hatt lyst å gjøre, rett å slett fordi jeg er nysgjerrig på hvor mange som enda gjør dette.

Andre ting man kan gjøre med slike nettverk er å lage en falsk versjon av en nettside, som f.eks. Facebook. Når du har satt opp nettverket så er det lett å gjøre slik at om de som er koblet til prøver å gå på Facebook.com, så havner de på DIN Facebook.com. Og da når siden ser helt lik ut som den originale, så skriver man jo inn brukernavn og passord og trykker på send og på sekunder har du innloggingen til noen. Ellers, så kan man jo dele ut diverse virus så snart noen prøver å gå på internett.

Bruk en VPN

Om du faktisk er nødt å bruke et åpent nettverk eller om du f.eks. er på et hotell og du ikke stoler helt på deres kunnskaper om nettverkssikkerhet, så anbefaler jeg deg å investere i en VPN-løsning. Jeg bruker TunnelBear og er storfornøyd med det.

Om du ikke vet hva en VPN er så er det, kort fortalt, det samme som å ha en tunnel fra din maskin til en server. Du kan altså gå på internett via en annen lokasjon og om du var på et nettverk med noen som vil spionere på hva du gjør så vil de kun se at du er koblet til den ene serveren men ikke hva som skjer etter det.

Spør gjerne spørsmål om temaet om du er usikker. Det finnes ikke dumme spørsmål. 

Roberth Strand

Fra kalde nord skuer en ung mann utover nettet og tar til seg informasjon. Håper mine funn kan hjelpe deg i hverdagen. Spør gjerne om du har spørsmål.